piątek, 2 grudnia 2011

Sponge-cake muffins

Ten przepis moja mama dostała od swojej siostry. To najprostszy sposób na zrobienie pysznego mięciutkiego biszkoptu, z kruchym, lekko karmelowym wierzchem. Zazwyczaj robiłam po prostu blaszkę ciasta, ale ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zrobić biszkoptowe muffinki. Szkoda, że tak opadły. Z łakomstwa, nie zostawiłam ich w  wyłączonym piekarniku  i taki jest tego efekt.

Składniki:
  • 4jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka (całe) utrzeć z cukrem, dodać resztę. Piec ok. 20 min w temp. 180'C.


My mum got this recipe from her sister. This is the simplest way to make delicious, soft sponge cake with a crisp, lightly caramel top. I used to make one big sponge cake simply, but recently I hit on idea to make sponge-cake muffins. It's a pity that thay descended. I didn't let them cool in the oven because of greediness, and it's the result.

Ingrediends:
  • 4 eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 cup flour
  • 1 tablespoon potato(?) flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
Grind the eggs with the sugar using a mixer, add the rest. Bake about 20 minutes in temperature 180'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...