Wiem, że wszyscy już mają dość świątecznych potraw i przysmaków, ciągłego podjadania i podskubywania i każdy tylko marzy o jakimś konkretnym, lekkim, zwyczajnym posiłku. Mi samej wychodzi już dziurkami w nosie makowiec, pieczeń, pasztet, kapusta, piernik, sernik i co tam jeszcze było na stole (ryba mi tylko nie obrzydła, ale ta jak na złość najszybciej się skończyła). Mimo to nie mogę się oprzeć i wstawiam zdjęcia tegorocznych pierników. :)
Było przy nich roboty nie mało! Pierwszy raz robiłyśmy z mamą witraże w pierniczkach, wypróbowałyśmy też kilka przepisów, aż znalazłyśmy ten pożądany: po którym pierniczki są równe, nie wyrastają jak jakieś bambaryły bez opanowania, mają piękny złocisty kolor i przede wszystkim są bardzo smaczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv.
Składniki:
- 1,5 szkl. miodu
- 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
- 2/3 szkl. cukru
- 500-550 g mąki pszennej (może być więcej, ale nie trzeba, bo ciasta po odstawieniu na jakiś czas twardnieje trochę)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 jajo
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać miód, cukier, masło. Podgrzewać do połączenia składników.
- Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, ostudzoną masę, jajo. Mieszać łyżką, później ręką. Ciasto wydaje się zbyt luźne, ale nie dodawajcie za dużo mąki (najwyżej 50-100 g), bo po odstawieniu nabierze lepszej konsystencji. Ja zostawiłam je w lodówce na trzy dni ;p Ale można równie dobrze wycinać pierniczki już tego samego dnia, którego robiliśmy ciasto.
- Wałkować, wycinać dowolne kształty pierniczków. Piec ok 15 min w temp. 180'C.
- Witrażyki robimy w ten sposób: w otwór w ciastku wsypujemy pokruszone landrynki i pieczemy koniecznie na papierze, bo inaczej nie oderwiemy pierników od blachy.
Podzielam upodobanie Mikołaja i wcinam świeżo zdjęte z blaszki, jeszcze mięciutkie i cieplutkie ze szklanką mleka. MNIAM!
Ingredients:
- 1,5 cup honey
- 150 g butter
- 2/3 cup sugar
- 500-550 g flour
- 20 g ground spice
- 1 teablespoon baking soda or baking powder
- 1 egg
Preparing:
- Put the butter, sugar, honey into the soucepan. Heat until combination. Let it cool.
- Add the flour, ground spice, soda to the bowl, than the cool mass and the egg. Combine with the spoon, than mix by hand. Do not add extra flour (at most 50-100 g). The dough may seems to be too sticky but it's consistency is better after some time- 20-40min. I put it into the fridge for 3 days, but you can cut the gingerbreads, even the same day you have made it.
- Roll out the dough (about 0,5cm), cut any shapes you like, bake for about 15 min in 180'C.
- You can add the crushed fruit drops into the holes in the gingerbreads to make panes. Remember- bake them on the paper because if you dont't do this they won't come unstuck.
Eat immediately after taking off the tray with milk! As I and St. Clause do ;p
Pyszne i piękne!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie koronkowa robota.
pięknościowe;)
OdpowiedzUsuń