Składniki:
- 15 dag masła
- 20 dag cukru (1 szkl.)
- cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej (ja daję łyżeczkę)
- sól
- 3 jaja
- 28 dag mąki (1,5 szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 1 kg śliwek
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki.
Utrzyj masło z cukrem, skórką, szczyptą soli. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijaj jaja.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją po łyżce do masy, na zmianę z mlekiem, cały czas mieszając mikserem na najniższych obrotach. Przerwij ucieranie, gdy powstanie jednolite ciasto.
Wylej masę na przygotowana blachę, obłóż na grubo śliwkami (ja dałam ich zdecydowanie za mało).
Piecz ok. 1 godz. w temp. 170'C.
Ingredients:
- 12 dag butter
- 20 dag sugar
- vanilla sugar
- 1 teablespoon zest of a lemon
- salt
- 3 eggs
- 28 dag flour
- 1 tablespoon baking powder
- 80 ml milk
- 1 kg plums
Wash, dry, cut in half the plums.
Grate the butter with sugar, the zest and the pinch of salt. Add the eggs in turn, still grating.
Mix the flour with the baking powder, add it by spoon to the mass, by turns with milk, still grating with mixer. Stop grating, when the dough is uniform.
Pour the mass into the prepared tin. Put the plums on top.
Bake about one hour, temp. 170'C.
Świetne ciasto. Jaka szkoda, że już nigdzie nie mogę dostać śliwek!
OdpowiedzUsuńCiasto śliwkowe...pyszności. Zatęskniłam za późnym latem...;)
OdpowiedzUsuń