Słodka niespodzianka dla koleżanek. Miło jest dostać coś od serca, zupełnie bez okazji. Rozwałkowałam za grubo, dlatego wyszły takie krzywe bambaryły, ale są urocze! :]
Składniki:
- 25 dag (1,25 szkl) mąki
- 10 dag (0,5 szkl) cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 jajo surowe
Przygotowanie:
- Gotowane żółtka dokładnie rozetrzeć. Dodać margarynę, ucierać, aż masa będzie pulchna.
- Połączyć z cukrem pudrem, surowym jajem i połową mąki.
- Zagnieść ciasto i ochłodzić je w lodowce (ok. godz).
- Następnie wgnieść resztę mąki i rozwałkować na grubość ok 1/2 cm (lepiej cieńsze).
- Wyciąć ciasteczka. (Ja wycięłam kółka, a później w połowie z nich małe gwiazdki. Po upieczeniu te bez dziurki posmarowałam marmoladą i przykryłam ciastkami z gwiazdką)
- Piec ok. 15-20 min w temp 200-220'C
Ingredients:
- 25 dag flour
- 10 dag caster sugar
- 25 dag butter
- 2 yolks of hard boiled eggs
- 1 egg (raw)
Preparing:
- Grate boiled yolks accurately. Add the butter and grate with a mixer yo make the mass soft.
- Put together with the sugar, raw egg and the half of the flour.
- Knead the dough and put into the fridge (for about 1 haur).
- Press the rest of the flour into the dough and roll out- 1/2 cm thickness.
- Cut the cookies (I cut circles an then in the half of them small stars. After baking I spread those without holes with the strawberry marmalade and covered with this with stars.).
- Bake for about 15-20 minutes, temp. 200-220'C.
:)
Z takiego prezentu i ja bym się ucieszyła. :)
OdpowiedzUsuńChciałabym dostać taką słodką paczuszkę.
OdpowiedzUsuńPiękne!