Nareszcie jestem w domu! Wystarczył tydzień spędzony w szpitalu, żebym zaczęła doceniać każdy drobiazg, który wcześniej był oczywistością. Wprost ubóstwiam moje własne, obszerne Łóżko w kochanym, cichutkim pokoiku, gdzie nie muszę ciągle słuchać płaczów, oglądać ,,Pamiętników z wakacji" i przeklinać w duchu wrednych pielęgniarek, które przychodzą o szóstej rano, z impetem otwierają drzwi i nigdy ich za sobą nie zamykają.
Tę szarlotkę ze zdjęć zrobiłam jakiś miesiąc temu. Z przepysznych kwaśnych jabłek, z mega puszystą pianką (jaja od baby). Jest to sprawdzony, najlepszy na świecie przepis mojej babci. Uważam, że jestem dobra w robieniu tego ciasta, ale nigdy nie dorównam babci, czego miałam dowód leżąc w szpitalu i wcinając upieczoną przez nią szarlotkę.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- margaryna
- 4 jaja
- cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- goździki
- cynamon
Przygotowanie:
- Mąkę przesiekaj z margaryną. Dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka. Szybko zagnieć, włóż do lodówki na ok. godz.
- Jabłka pokrój w kostkę, duś w garnku z 1/2 szkl. wody, 6-8 goździkami, dwiema łyżeczkami cynamonu, aż zmiękną. Dodaj cukru do smaku. Wystudź.
- Wysmaruj blachę tłuszczem, posyp bułką tartą, wyłóż 3/4 ciasta. Posyp ciasto bułką tartą i połóż na nie jabłka.
- Ubij piane z białek, rozsmaruj na jabłkach i przykryj pokruszoną resztą ciasta.
- Piecz ok. 30 min w temp. 200-220'C
Ingredients:
- 3 cups flour
- 250 g butter
- 4 eggs
- 1 pack vanilla (?) sugar
- 1.5 teaspoon baking powder
- 1.5 kg sour apples
- clove
- cinnamon
Preparing:
- Pour the flour into the bowl, grind the butter in. Add the sugar, baking powder, yolks. Knead quickly and put into the fridge for about an hour.
- Cut the apples in cubes. Stew with 1/2 cup of water, clove, cinnamon for 15 minutes. Add the sugar if necessary. Cool it down.
- Butter the tray and sprinkle with crumbs. Put the 3/4 dough on, sprinkle with crumbs, cover with apples.
- Beat the whites. Pour it on the apples and put the rest of the dough on top.
- Bake about 30 minutes, temp. 200-220'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz