Jestem zadowolona z tych prac, ale widzę wiele niedociągnięć. Jednak praktyka czyni mistrza, więc muszę ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz malować. Te buźki są jeszcze takie karykaturalne, powykrzywiane i niedokładne, ale własne, prawda? Szkoda, że mam tak mało czasu, żeby rysować.
niedziela, 20 listopada 2011
środa, 9 listopada 2011
Szarlotka mojej babci
Nareszcie jestem w domu! Wystarczył tydzień spędzony w szpitalu, żebym zaczęła doceniać każdy drobiazg, który wcześniej był oczywistością. Wprost ubóstwiam moje własne, obszerne Łóżko w kochanym, cichutkim pokoiku, gdzie nie muszę ciągle słuchać płaczów, oglądać ,,Pamiętników z wakacji" i przeklinać w duchu wrednych pielęgniarek, które przychodzą o szóstej rano, z impetem otwierają drzwi i nigdy ich za sobą nie zamykają.
Tę szarlotkę ze zdjęć zrobiłam jakiś miesiąc temu. Z przepysznych kwaśnych jabłek, z mega puszystą pianką (jaja od baby). Jest to sprawdzony, najlepszy na świecie przepis mojej babci. Uważam, że jestem dobra w robieniu tego ciasta, ale nigdy nie dorównam babci, czego miałam dowód leżąc w szpitalu i wcinając upieczoną przez nią szarlotkę.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- margaryna
- 4 jaja
- cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- goździki
- cynamon
Przygotowanie:
- Mąkę przesiekaj z margaryną. Dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka. Szybko zagnieć, włóż do lodówki na ok. godz.
- Jabłka pokrój w kostkę, duś w garnku z 1/2 szkl. wody, 6-8 goździkami, dwiema łyżeczkami cynamonu, aż zmiękną. Dodaj cukru do smaku. Wystudź.
- Wysmaruj blachę tłuszczem, posyp bułką tartą, wyłóż 3/4 ciasta. Posyp ciasto bułką tartą i połóż na nie jabłka.
- Ubij piane z białek, rozsmaruj na jabłkach i przykryj pokruszoną resztą ciasta.
- Piecz ok. 30 min w temp. 200-220'C
Ingredients:
- 3 cups flour
- 250 g butter
- 4 eggs
- 1 pack vanilla (?) sugar
- 1.5 teaspoon baking powder
- 1.5 kg sour apples
- clove
- cinnamon
Preparing:
- Pour the flour into the bowl, grind the butter in. Add the sugar, baking powder, yolks. Knead quickly and put into the fridge for about an hour.
- Cut the apples in cubes. Stew with 1/2 cup of water, clove, cinnamon for 15 minutes. Add the sugar if necessary. Cool it down.
- Butter the tray and sprinkle with crumbs. Put the 3/4 dough on, sprinkle with crumbs, cover with apples.
- Beat the whites. Pour it on the apples and put the rest of the dough on top.
- Bake about 30 minutes, temp. 200-220'C.
Buns.
Yummy, sweet buns topped with any kind of sesonal fruit. With crumble, of cours!
Ingredients for dough:
- 3/4 cup milk
- 50 g fresh yeast
- 5 eggs
- 1,5 cup sugar
- 3 cup flour
- 50 g butter
- 1 teaspoon baking soda
- 50 g butter, 1/3 cup flour, 1/4 cup sugar
- Grind ingredients for crumble, put in a fridge.
- Stir the yeast, a teaspoon of sugar and a teaspoon of flour .
- Melt the butter, stir yolks with sugar.
- Pour the flour into a bowl, make a hole in a middle, pour the yeast, yolks with sugar in, mix.
- Add the tepid butter. Knead the dough (20 min).
- Leave in a oven (40'C) to rise until doubled in size.
- Roll out the dough for 1,5 cm thick, cut circles (diameter 6-8cm), put fruit in hollows, sprinkle with crumble.
- Put buns on the buttered tray. Bake about 20 min in 180'C.
I was in London in September ;) |
poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Croissants
This is very simple recipe for everyone. When my mum made this little croissants and took their to school where she works they made a sensation. :) One of her friends have a son who is blind. He loved this little cookies because of their shape. He can feel their funny structure, smell and taste them. I love them and everyone who taste will, too.
Ingredients:
- 100 ml milk
- 1/4 cup sugar
- 50 g yeast
- 1 margarine (200 g)
- 0,5 kg flour
- 1 vanilin sugar
- salt
- 2 eggs
- thick jam or chocolate butter
Preparing:
- Warm up the milk with sugar as tepid, melt the yeast in. Melt the margarine, cool it.
- Mix warm, liquid ingredients with the flour, vanilin sugar and a pinch of salt. Add the eggs, knead the dough.
- Divide into five or more equal balls. Put in the fridge for an hour.
- After this time take the dough and roll every sphere, cut little triangles. Put a teaspoon of jam in the middle, roll up, forming a croissant.
- Butter the tray and put the croissants on it. Bake 20 minutes in preheated oven, 180'C.
sobota, 13 sierpnia 2011
Ciasto serowo-czekoladowe z malinami
Wczoraj znów byłam w Warszawie. Ola jutro jedzie na wesele ze swoim chłopakiem, więc już z nami nie wracała do domu. Latałyśmy po sklepach i teraz mój portfel jest smutny. Obiad jadłyśmy w barze mlecznym na Alejach Jerozolimskich. Strasznie długo czekałam na swoje pierogi ruskie, a pod koniec do baru weszła jakaś pani, podeszła do naszego stolika i grzecznie zapytała, czy może tego ostatniego pieroga, po czym nie czekając na odpowiedź capnęła go w łapę i szybko wyszła. Lekko mnie zatkało.
Ponieważ sezon na maliny, wyszukałam w sieci przepis na ciasto z tymi właśnie owocami. Pochodzi on ze strony internetowej mojewypieki. Ciasto jest bardzo kaloryczne :) raczej na jakąś ważniejszą okazję niż popołudniowa herbatka. Zresztą sama przyznam, że moje ulubione ciasta to takie bułkowate, domowe, mało słodkie. Ale serniki tez lubię, szczególnie sernik wiedeński mojej babci, tak więc się skusiłam. Było warto bo ciasto jest przepyszne, z tym, że dla mnie najlepsza jego częścią był sernik i maliny, więc ciasto czekoladowe mogłam sobie odpuścić. I tak pewnie zrobię następnym razem tylko pod spód dam jakieś biszkopty.
Składniki:
Ponieważ sezon na maliny, wyszukałam w sieci przepis na ciasto z tymi właśnie owocami. Pochodzi on ze strony internetowej mojewypieki. Ciasto jest bardzo kaloryczne :) raczej na jakąś ważniejszą okazję niż popołudniowa herbatka. Zresztą sama przyznam, że moje ulubione ciasta to takie bułkowate, domowe, mało słodkie. Ale serniki tez lubię, szczególnie sernik wiedeński mojej babci, tak więc się skusiłam. Było warto bo ciasto jest przepyszne, z tym, że dla mnie najlepsza jego częścią był sernik i maliny, więc ciasto czekoladowe mogłam sobie odpuścić. I tak pewnie zrobię następnym razem tylko pod spód dam jakieś biszkopty.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 400 g sera kemowego
- cukier waniliowy
- 120 g lub więcej malin
- Blachę wyłożyć papierem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę, dodawać po jednym trzy jajka, bardzo dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać czekoladę, miksować. następnie dodać mąkę i wymieszać. 3/4 masy wyłożyć na blachę.
- W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), cukier waniliowy i dwa jaja, aby masa miała gładką konsystencję. Wylać masę serowa na czekoladową, następnie resztę masy czekoladowej rozprowadzić delikatnie po serowej (masa jest gęsta i trudno jest ją ładnie rozłożyć), poukładać maliny.
- Piec w gorącym piekarniku w temp. 170'C (ja zwiększyłam pod koniec na 180'C) przez ok 1-1,5h. Można studzić w piekarniku.
Życzę smacznego :)
środa, 10 sierpnia 2011
Mróweczka.
Cały dzień latałam jak kot z pęcherzem. Fryzjer, Ola farbowała, a ja podcinałam końcówki, później wielkie sprzątanie, które zawierało nawet wycieranie z kurzu książek, których mamy całkiem sporo. Odpada mi nadgarstek od wycierania kurzy, tatę boli bark, bo obrobił papierem ściernym wszystkie okna w domu, a potem szpachlował, mamę boli kark, bo obleciała ze ścierą i odkurzaczem cały dom, zaglądając nawet w najciemniejszy kącik i umyła wszystkie okna, a Olę boli ramię, bo źle spała w nocy. Żartuję, Ola też ciężko pracowała, a ramię bolało ją tak ,że myśleliśmy, że coś sobie zwichnęła (leżąc w dziwnej pozycji na bardzo niewygodnej kanapce u dziadków), ale smarowała maścią i już prawie przeszło. Ale nie ma tego złego, bo teraz mam pokój śliczny i pachnący, i porządek w szpargałach. Jutro jeszcze tylko malowanie okien, wieszanie firanek i kolejne odkurzanie, po co, zapytajcie moja mamę ;D
Świetny cover, prawda?
wtorek, 9 sierpnia 2011
Mój pierwszy domowy chleb :)
Podstawowe ciasto na biały chleb. Ja zrobiłam na świeżych drożdżach i dałam połowę wszystkich składników, żeby wyszedł mały bochenek. Ten przepis jest na duży bochen, zamieszczam niezmieniony, tak jak w książce.
Składniki:
- 4,4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g smalcu
- 1,8 szkl. wody
- 15 g świeżych drożdży
- lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży i 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
- Żeby zrobić ciasto ze świeżych drożdży, przesiej mąkę i sól do miski, podgrzej (? ja przykryłam ciepłą pokrywką od zupy, ale nie wiem, czy to miało jakikolwiek wpływ), utrzyj w tym delikatnie smalec. podgrzej wodę, aby była letnia i rozprowadź w niej drożdże. Dodaj do miski z mąką. Wymieszaj i wyrób na delikatne nieklejące się ciasto, dodając trochę mąki jeśli to konieczne.
- Żeby zrobić ciasto ze świeżych drożdży, podgrzej filiżankę wody, aby była letnia ok. 40'C i dodaj cukier, wsyp drożdże, zamieszaj, zostaw na 10 min lub do powstania pianki. Dodaj wodę do podgrzanych (?) suchych składników i wyrób.
- Wyrabiaj przez ok. 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, zrób z niego kulę i zostaw w przykrytej ściereczką misce w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po upływie godziny kolejny raz zagnieć ciasto.
- Uformuj bochenek, włóż do wysmarowanej tłuszczem blachy, zostaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 30-40 min w temp. 230'C. Myślę, że lepiej trochę zmniejszyć temperaturę i piec odrobinę dłużej, bo mój chlebek był nieco niedopieczony na dole. Ciasto jest gotowe, gdy ma brązowa skórkę i odstaje od blaszki.
- Wyjmij z piekarnika i z blaszki, odwróć do góry nogami i klepnij ;p Chleb powinien wydać pusty dźwięk jeśli jest dobrze upieczony.
Ingredients:
- 750 g/1,5 lb strong white or unbleached flour
- 2 tablespoons salt
- 15 g/0,5 oz lard
- 15 g/0,5 oz yeast
- 450 ml/ 3/4 pint water
- or 1,5 teaspoons dried yeast witch 1 teaspoon caster sugar
Preparing:
- To make the dough with fresh yeast, sift the flour and salt into a bowl and warm gently for 5-6 minutes. Rub in the lard lightly. Warm the water until lepid and blend in the yeast. Add all the water at once to the dry ingredients. Mix into a soft dough and beat well, until the dougch leaves the sides of the bowl clean, adding a little extra flour if sticky, or leave this until kneading.
- To make the dough with dried yeast, heat a upful of the meansured water until handhot and add the sugar. Sprinkle the dried yeast on top, swirl it around and leav for about 10 minutes or until frothy. Add the water to the warm dry ingredients and mix to a dough as for fresh yeast.
- Knead the dough for about 10 minutes until smooth and elastic, round it into a bowl and leave o rise until doubled in bulk, then turn on to a board and knock back.
- Mould a loaf, place in the prepared tin and leave to rise. Then bake in the hot oven for about 30-40 minutes in the temperaure of 230'C (450'F). The bread is ready when the loaf begins to shrink from the sides of the tin.
- Remove from the oven, turn upside down the loaf and tap the bottom. The loaf will sound hollow when cooked.
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)