wtorek, 9 sierpnia 2011

Mój pierwszy domowy chleb :)

Podstawowe ciasto na biały chleb. Ja zrobiłam na świeżych drożdżach i dałam połowę wszystkich składników, żeby wyszedł mały bochenek. Ten przepis jest na duży bochen, zamieszczam niezmieniony, tak jak w książce.


Składniki:
  • 4,4 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g smalcu
  • 1,8 szkl. wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży i 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Żeby zrobić ciasto ze świeżych drożdży, przesiej mąkę i sól do miski, podgrzej (? ja przykryłam ciepłą pokrywką od zupy, ale nie wiem, czy to miało jakikolwiek wpływ), utrzyj w tym delikatnie smalec. podgrzej wodę, aby była letnia i rozprowadź w niej drożdże. Dodaj do miski z mąką. Wymieszaj i wyrób na delikatne nieklejące się ciasto, dodając trochę mąki jeśli to konieczne.
  2. Żeby zrobić ciasto ze świeżych drożdży, podgrzej filiżankę wody, aby była letnia ok. 40'C i dodaj cukier, wsyp drożdże, zamieszaj, zostaw na 10 min lub do powstania pianki. Dodaj wodę do podgrzanych (?) suchych składników i wyrób.
  3. Wyrabiaj przez ok. 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, zrób z niego kulę i zostaw w przykrytej ściereczką misce w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po upływie godziny kolejny raz zagnieć ciasto.
  4. Uformuj bochenek, włóż do wysmarowanej tłuszczem blachy, zostaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 30-40 min w temp. 230'C. Myślę, że lepiej trochę zmniejszyć temperaturę i piec odrobinę dłużej, bo mój chlebek był nieco niedopieczony na dole. Ciasto jest gotowe, gdy ma brązowa skórkę i odstaje od blaszki.
  5. Wyjmij z piekarnika i z blaszki, odwróć do góry nogami i klepnij ;p Chleb powinien wydać pusty dźwięk jeśli jest dobrze upieczony.
  6.  

Ingredients:
  • 750 g/1,5 lb strong white or unbleached flour
  • 2 tablespoons salt
  • 15 g/0,5 oz lard
  • 15 g/0,5 oz yeast
  • 450 ml/ 3/4 pint water
  • or 1,5 teaspoons dried yeast witch 1 teaspoon caster sugar
Preparing:
  1. To make the dough with fresh yeast, sift the flour and salt into a bowl and warm gently for 5-6 minutes. Rub in the lard lightly. Warm the water until lepid and blend in the yeast. Add all the water at once to the dry ingredients. Mix into a soft dough and beat well, until the dougch leaves the sides of the bowl clean, adding a little extra flour if sticky, or leave this until kneading.
  2. To make the dough with dried yeast, heat a upful of the meansured water until handhot and add the sugar. Sprinkle the dried yeast on top, swirl it around and leav for about 10 minutes or until frothy. Add the water to the warm dry ingredients and mix to a dough as for fresh yeast.
  3. Knead the dough for about 10 minutes until smooth and elastic, round it into a bowl and leave o rise until doubled in bulk, then turn on to a board and knock back.
  4. Mould a loaf, place in the prepared tin and leave to rise. Then bake in the hot oven for about 30-40 minutes in the temperaure of 230'C (450'F). The bread is ready when the loaf begins to shrink from the sides of the tin.
  5. Remove from the oven, turn upside down the loaf and tap the bottom. The loaf will sound hollow when cooked.
Smacznego !   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...