Czy wiosna nie jest wspaniała? Tak wyglądają ostatnio moje śniadania. Oczywiście nie jem codziennie tego samego, ale nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku stały się rzodkiewki i ogórki. Dziś na śniadanie jajko w koszulce na cieplutkim chlebie z ziarnami, posmarowanym masełkiem i kolorowa sałatka. Nieodłącznie-zielona herbata.
Jajko w koszulce:
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Zmniejszamy gaz. Delikatnie i z jak najmniejszej wysokości wbijamy jajko. Gotujemy przez ok. 2 min bardzo ostrożnie obracając jajko i polewając wodą. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Serwujemy wedle uznania, jajko według mnie współgra z niemal każdym towarzystwem :) Ja uwielbiam jeść z cieplutkim chlebem lub bułką pełnoziarnistą.
Sałatka:
Myjemy i kroimy w plasterki rzodkiewkę, ogórek, czerwone winogrona, pomarańczę. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z pestek winogron. To ostatnie jest opcjonalne. Ja po prostu lubię olej z pestek winogron i oliwę. Pyszotka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz