piątek, 15 lipca 2011

Ciasto porzeczkowe.

Od dłuższego czasu planowałam upiec to ciasto. Właściwie to od zeszłego lata kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Jest pyszne, idealne proporcje między słodkością a kwaśnością i ta genialnie chrupiąca pianka z wiórkami kokosowymi na wierzchu. Ciasto jest banalne w przygotowaniu i każdemu smakuje, no chyba, że ktoś nie lubi wiórek :)


Składniki:
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 2 i 3/4 szkl. mąki
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szkl. czarnych porzeczek
Przygotowanie:
  1. Margarynę roztapiamy, studzimy. Z mąki, 3/4 szklanki cukru, proszku, cukrów waniliowych, żółtek i margaryny wyrabiamy ciasto. 2/3 rozkładamy na blasze. 
  2. Owoce myjemy, osączamy, wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Białka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z wiórkami (wiórki mieszamy, nie miksujemy). Smarujemy ciasto. pieczemy ok. godziny w temp. 175'C
Smacznego! 


Kocham lato! Za wolność, możliwość nicnierobienia, spotkania z rodziną, wyjazdy, spacery, wycieczki, czasem słońce, czasem deszcz, (dziś w nocy przeżyłam najogromniejszą burzę świata i zbliża się właśnie kolejna), zielone lasy i ogrody, motylki, pszczółki, małe kaczuszki w naszej brudnej rzece i oczywiście za sezonowe owoce, warzywa, przetwory i pyszne ciasta! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...