sobota, 14 kwietnia 2012

Mazurek pomarańczowy


 Spóźniony przepis na mazurek. 
Nietypowy, ale bardzo smaczny i efektowny. 
Wymaga dość dużo zachodu.

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, a następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkować, wyciąć pożądany kształt lub wykleić wytłuszczoną blachę, z resztek można wykonać brzegi lub ozdoby. Piec ok 30 min w temp 210'C albo aż ciasto będzie ładnie rumiane.

Masa pomarańczowa:
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g migdałów
Sparzyć i wysuszyć owoce, zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i zemleć lub zmiażdżyć migdały w płatkach na mączkę. Wszystkie składniki gotować mieszając, aż masa zgęstnieje.
Na przestudzony spód mazurka wyłożyć ok. 0,5 cm warstwę masy. Wcześniej można posmarować ciasto dżemem albo konfiturą o smaku pomarańczowym, morelowym czy wiśniowym. Można też masę zastąpić całkowicie właśnie dżemem lub dodać do niej galaretkę aby była mniej rzadka. 
Na wierzchu poukładać przygotowane wcześniej karmelizowane plastry pomarańczy lub ozdobić w dowolny sposób. Można przechowywać do trzech dni w chłodnym miejscu, pod przykryciem.



1 komentarz:

  1. Sympatycznie wygląda z tą masą pomarańczową, fajny dodatek do mazurka!

    życie & podróże
    nasze gotowanie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...