poniedziałek, 30 lipca 2012

Jagodzianki z serem



To zadziwiający przepis! Nadzienia jest tak dużo, że bałam się, o to, czy ciasto nie będzie surowe w środku. O dziwo, wyszły idealne, a właściwie wyszła, bo to wielka buła do rwania na mniejsze bułeczki. Na talerzyku jest akurat kawałek bez sera, odłożony dla taty, który nie je nabiału. Nie widać tu jak dużo w środku jest nadzienia. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Pyszne zwieńczenie trzygodzinnego rwania jagód z moją szaloną babcią, leśnym człowiekiem. Babcia w pojedynkę zerwała niemal tyle samo, co ja z rodzicami razem wzięci. Lata wprawy... Od tego czasu już nigdy nie będę się dziwić nawet najbardziej horrendalnej cenie za jagody! To taka ciężka praca.

Składniki:
  • 300 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • 560 g mąki pszennej(dałam pół na pół z chlebową)
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • jagody!

Przygotowanie:
  1. Rozpuścić masło, przestudzić. Roztrzepać jaja.
  2. Podgrzać mleko do letniej temp., minimalną ilość odlać do kubka, dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić. Do reszty dodać rozpuszczone masło, cukier, roztrzepane jaja, wymieszać.
  3. Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami lub z rozczynem świeżych drożdży, dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
  4. Wyjąć ciasto, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat ok. 45x45 cm.
  5. Dość głęboką prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  6. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół. Obie części smarować masą z białego sera, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku, pokroić ostrym nożem na 8-10 części. (Powiem Wam, że to sprawiło mi duży problem- łapki całe w serze. W tym momencie zaczęłam się bać, czy nie dałam za dużo do środka, ale okazało się, że nie :))
  7. Bułeczki układać w blasze bardzo blisko siebie, można posmarować delikatnie po wierzchy białkiem i posypać grubym cukrem, zostawić do wyrośnięcia 20-45 min (ja nie zostawiłam, jestem zbyt łakoma, żeby czekać).
  8. Piec ok. 25-30 min w 200'C.

Masa serowa:
  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią (zrobiłam sobie taki niedawno i jest naprawdę fajny, co prawda laska wanilii jest droga 6-8zł, ale czasem można zaszaleć)
Rozgnieść wszystko widelcem. :) 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam jagodzianki! za drozdzowke z serem w ogien byl wskoczyla! :D a tu i jagody i ser w jednej buleczce; jestem w niebie, no! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi milo, dziekuje! :-)
    jajka tez uwielbiam :D ale serwuje je sobie zazwyczaj na kolacje :-) sniadania jakos zazwyczaj jem na slodko :D nie liczac niedziel, wtedy mam taki rytual sniadaniowy - jem z rodzicami i zawsze jajka na miekko, tosty i duuuzo warzyw ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Dlaczego nie podajesz źródła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przepraszam! Zapomniała, bo już dość dawno robiłam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe jagodzianki! Z serem muszą smakować wspaniale. Będę musiała je zrobić, póki tylko są jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe te Twoje jagodzianki!! Muszę wreszcie wybrać się po jagody :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...