niedziela, 17 czerwca 2012

Tarta waniliowa


Sladniki:
  • szklanka mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • tłuszcz do formy
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 5 żółtek (używam swojskich, z nimi wszystko jest smaczniejsze)
  • jajko
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
  1. Mąkę, migdały, cukier, sól mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  2. Śmietankę z rozkrojoną laską wanilii podgrzewamy. Żółtka, jajo i cukier puder ubijamy na parze. Gorącą śmietankę (bez wanilii) wlewamy do masy jajecznej, podgrzewamy mieszając, aż krem zgęstnieje (dość długo to trwa). Uwaga! Jeśli zrobi się jajecznica bo jajka się zetną, nie martw się- rozetrzyj masę mikserem używając takiej części z ostrzami :)
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. przykrywamy pergaminem, obciążamy fasolą i pieczemy 20-25 min w temp. 200'C.
  4. Zdejmujemy papier i fasolę, nakłaamy krem i pieczemy jeszcze 30 min w temp. 140,C. Studzimy.
  5. Przygotowujemy truskawki i układamy na wierzchu. Możemy polać tartę tężejącą galaretką, wtedy będzie dłużej świeża.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...